Javascript is uitgeschakeld. Deze website is te bezoeken zonder Javascript, maar voor een optimale ervaring raden we je aan Javascript in te schakelen.
Informatie over hoe je dat kan doen, vind je hier.

Stählemühle toelichting

Wie?

Christoph Keller en Christiane Schoeller verkochten in 2004 hun kunstuitgeverij in Frankfürt en ruilden hun jachtige leven voor een bestaan op een rustig plekje aan het Bodenmeer in het Zwarte Woud, waar ze een huis met een oude molen en annex distillerij kochten.

Reeds 10 dagen na het sluiten van de verkoopsovereenkomst moesten ze bij de Duitse Dienst voor Accijns een document ondertekenen met de verklaring de installatie voor distillatie verder te zullen gebruiken, want anders verloren ze de wettelijke vergunning. Zo werden ze, zonder daarvoor echt gereflecteerd te hebben gekozen, bijna van de ene dag op de andere gepromoveerd tot distillateurs.

Perfectionist en man uit één stuk als hij is, raakte Christoph meer en meer bezield door het distillatieproces. Uiterst precies, vaktechnisch en boordevol gevoel ging en gaat hij nog steeds op zoek naar het beste resultaat in zijn schnaps. Het is dan ook niet te verwonderen dat in 2012 Stählemühle werd gelauwerd als op 1 na beste distillerij ter wereld in een competitie met 300 verschillende deelnemers.

Hoe?

Hier bij ons doet het woord schnaps meestal denken aan de sterke alcoholische drank die ons moet verwarmen tijdens de après-ski of op de kerstmarkt. In Duitsland echter heeft de benaming schnaps een gans andere weerklank. Ze refereert naar een echt nobel distillaat gemaakt van fruit of kruiden.

Christoph Keller beschikt over 6 hectaren land die beplant zijn met oude variëteiten van appelen, peren, pruimen en bessen. Zijn vrouw Christiane onderhoudt een prachtige kruidentuin waarvan de oogst gedistilleerd wordt tot de meest schitterende eau-de-vie. Daarnaast gaat Christoph ook op zoek naar basisingrediënten buiten zijn habitat. Zo haalt hij de beste hazelnoten uit Piëmonte. De onbehandelde bloedsinaas komt uit Sicilië en de pompelmoes uit Andalusië. Hoewel de regio aan het Bodenmeer vol geplant staat met Williamspeer, toch kiest Christoph voor de Poire Williams uit Zuid-Tirol. Eenvoudig omdat peren graag warme dagen en koude nachten hebben. Deze klimatologische omstandigheden doen zich manifest meer voor in Zuid-Tirol dan aan het Bodenmeer, waar zowel dag als nacht heel zacht zijn, wat finaal een vlakke smaak aan de eau-de-vie zou geven.

Naast de beste kwaliteit van het basisingrediënt is ook de kwantiteit belangrijk in functie van de extractie. Zo is er bijvoorbeeld voor 1 liter eindproduct schnaps makkelijk 50 tot 60 kilogram appelen of peren nodig. Het resultaat is dan ook dat in de smaak het fruit duidelijk domineert op de alcohol.

Wat?

Vanaf nu bieden we 17 verschillende eaux-de-vie van Stählemühle te koop aan. Ze worden verkocht per fles van 35cl.
Het ontwerp van de fles – volledig van de hand van Christoph Keller – is een replica van een oude etherfles uit de Duitse apotheken in de 18-de eeuw. Ze is zeshoekig en vervaardigd uit donkerbruin glas om de schnaps te beschermen tegen UV-stralen. De flessen zitten individueel verpakt in een mooie koker en zijn manueel gesigneerd en genummerd door Christoph Keller zelf.

Waarom?

Toen Christophe vorig jaar een degustatie organiseerde in Mullem, sloeg bij ons de vonk direct over. Dergelijke kwaliteit en begeestering passen volledig in de filosofie van ons restaurant. Dit topproduct moest opgenomen worden in ons assortiment digestieven. Nu een jaar later gaan we twee stappen verder. Na Stählemühle als enige eau-de-vie te hebben geselecteerd op onze kaart, met daarnaast enkele geselecteerde whisky’s, wagen we de tweede stap. Of moeten we spreken van een sprong?

We beginnen als exclusieve verdeler van deze schnaps in België !

Ons doel is deze unieke digestief bij gepassioneerde chefs, sommeliers, bartenders en échte liefhebbers van eau-de-vie te plaatsen.

In ons restaurant bieden we ondertussen reeds 40 diverse producten van Stählemühle ter degustatie aan.

Geist of Brand?

Christoph maakt twee types schnaps. Enerzijds is er de ‘geist’. Dit distillaat moet de geest van het basisingrediënt weerspiegelen in het finale product. Hij bekomt dit door zijn fruit of kruiden gedurende drie weken te laten inweken met een Franse ‘Molasse’ alcohol op basis van rietsuiker. Daarna wordt dit gedistilleerd en aangelengd tot de definitieve ‘eindgeest’.

Dan is er ook de ‘brand’. Dit gaat een stap verder. Hier wordt alcohol bekomen uit het fruit zelf. De basis is een ‘mash’, zijnde geplet fruit met water en gist. Deze gistcellen gaan de suikers omzetten in alcohol en dit wordt dan verder gedistilleerd tot een ‘edelbrand’. Een ‘geist’ is iets lichtvoetiger en frisser dan een ‘brand’.

Monkey 47

Nu België, of beter gezegd Europa in de ban is van Gin & Tonic, hebben velen onder jullie ongetwijfeld reeds gehoord van ‘Monkey 47’. Hij werd in 2011 uitgeroepen tot beste Gin ter wereld. De distributie ervan verloopt via de zakenman Alexander Stein die zich voorgenomen had een topproduct op de markt te brengen. Hij ging daarvoor te rade bij ... jawel, Christoph Keller. Die deed er een jaar over om het recept op punt te stellen. In 2010 was het zover: Monkey 47 was geboren. De ‘47’ staat voor het aantal ingrediënten die gedistilleerd worden tot gin.

De productie verloopt van december tot mei. Christoph gebruikt enkel verse zestes van pompelmoes en citroen uit Sicilië. Die kunnen enkel in die periode worden aangeleverd. De productie is gelimiteerd tot 150.000 flessen per jaar. Daarmee moeten alle ginliefhebbers ter wereld het zien te redden.

Waar?

Mocht u interesse hebben in de producten van Stählemühle, dan kan u contact opnemen met ons.